1.2 kg ayam - dipotong dua dan dibersihkan
Bahan-bahan A:
(kesemua bahan ini dikisar halus)
150 gm bawang merah
50 gm bawang putih
2 gm serbuk kunyit
50 gm cili kering
100 gm cili merah
5 gm serai
10 gm halia
5 gm jintan manis
5 gm jintan putih
5 gm ketumbar
Garam secukup rasa
Bahan-bahan B: (untuk sos mangga) 500 ml jus mangga 1 biji mangga masak - diracik halus 5 tangkai cili padi - dihiris halus 5 ulas bawang merah - dihiris Garam secukup rasa Gula secukup rasa
Cara menyediakan: 1. Perap ayam dengan bahan-bahan A lebih kurang satu jam. 2. Setelah diperap, bakar ayam tadi hingga masak. 3. Campurkan kesemua bahan B (sos mangga) ke dalam periuk. 4. Didihkan bahan-bahan tadi sehingga pekat. 5. Akhir sekali, setelah ayam masak, tuangkan sos mangga ke atas ayam bakar itu. 6. Siap untuk dihidangkan.
Bahan-bahan B: (untuk sos mangga) 500 ml jus mangga 1 biji mangga masak - diracik halus 5 tangkai cili padi - dihiris halus 5 ulas bawang merah - dihiris Garam secukup rasa Gula secukup rasa
Cara menyediakan: 1. Perap ayam dengan bahan-bahan A lebih kurang satu jam. 2. Setelah diperap, bakar ayam tadi hingga masak. 3. Campurkan kesemua bahan B (sos mangga) ke dalam periuk. 4. Didihkan bahan-bahan tadi sehingga pekat. 5. Akhir sekali, setelah ayam masak, tuangkan sos mangga ke atas ayam bakar itu. 6. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment