Saturday 26 January 2013

Ayam Percik Bersos Mangga





1.2 kg ayam - dipotong dua dan dibersihkan

Bahan-bahan A:


(kesemua bahan ini dikisar halus) 150 gm bawang merah 50 gm bawang putih 2 gm serbuk kunyit 50 gm cili kering 100 gm cili merah 5 gm serai 10 gm halia 5 gm jintan manis 5 gm jintan putih 5 gm ketumbar Garam secukup rasa
Bahan-bahan B: (untuk sos mangga) 500 ml jus mangga 1 biji mangga masak - diracik halus 5 tangkai cili padi - dihiris halus 5 ulas bawang merah - dihiris Garam secukup rasa Gula secukup rasa
Cara menyediakan: 1. Perap ayam dengan bahan-bahan A lebih kurang satu jam. 2. Setelah diperap, bakar ayam tadi hingga masak. 3. Campurkan kesemua bahan B (sos mangga) ke dalam periuk. 4. Didihkan bahan-bahan tadi sehingga pekat. 5. Akhir sekali, setelah ayam masak, tuangkan sos mangga ke atas ayam bakar itu. 6. Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment