Friday 25 January 2013

Kek Pisang Kurma





 
200 gm mentega
1/2 cawan gula kastor
4 biji telur



2 biji pisang embun - dilecek
2 cawan tepung naik sendiri - diayak
2 sudu besar susu
Sedikit esen vanila
2 biji kurma - dipotong halus

Cara menyediakan:
1. Pukul gula dan mentega hingga kembang.
2. Masukkan telur, sebiji demi sebiji sambil dipukul hingga sebati.
3. Masukkan sebahagian tepung dan diikuti pisang lecek.
4. Gaul bahan-bahan ini perlahan-lahan.
5. Masukkan sebahagian lagi tepung dan kurma.
6. Gaul hingga kesemua bahan bercampur.
7. Akhir sekali, masukkan susu dan esen vanila.
8. Gaul kesemua bahan hingga rata.
9. Masukkan adunan ke dalam acuan panjang yang dialas kertas surih dan disapu mentega.
10. Bakar sehingga masak

No comments:

Post a Comment