Bahan-Bahan:(loyang 8 inci, kalau guna 7 inc lagi cantik)
- 1 paket agar2 serbuk tanpa warna/plain (dalam 15gm) (sy gn agar2 serbuk 10g)
- 2 keping roti gardenia *
- 6 cawan air (4cwn air)
- 1 1/2 cawan gula (1/2 cwn gula)
- 1/2 tin susu pekat (1/2 cwn susu pekat) *
- 1 cawan susu cair (sy tambah) *
- 2 sudu besar mentega
- 1 sudu kecil esen vanila
- cincau dipotong kecil>> yg ni gantikan bijan hitam
- sedikit pewarna hijau /kuning
- Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
- Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus
- Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
- Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.
- Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit
- Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment