Saturday 26 January 2013

Udang Goreng Mentega







500 gm udang saiz sedang - dibersihkan dan dibelah belakang
2 sudu besar mentega
6 tangkai cili padi


2 biji kuning telur
1 tangkai daun kari
2 labu bawang besar - dimayang
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar serbuk santan
Garam, gula dan serbuk lada sulah secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara menyediakan:
1. Satukan tepung jagung, tepung kastard, garam dan sedikit serbuk lada sulah. Ketepikan sedikit lada sulah untuk digunakan kemudian.
2. Kacau hingga sebati. Masukkan udang lalu digaul hingga rata.
3. Panaskan minyak dan goreng udang hingga kekuningan.
4. Angkat dan tuskan.
5. Sementara itu, cairkan mentega dalam kuali.
6. Masukkan kuning telur sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga masak.
7. Masukkan bawang, daun kari, udang yang digoreng tadi, cili padi serta santan serbuk.
8. Kacau hingga rata dan masukkan garam, gula dan lebihan serbuk lada sulah.
9. Kacau lagi hingga rata.
10. Angkat dan hidangkan panas-panas.

No comments:

Post a Comment