Friday 25 January 2013

Kek Lapis Blueberry






450g putih telur
180g gula halus
350g mentega
100g susu pekat
180g pai inti blueberri
180g tepung
CARA-CARA:
1. Putih telur dan gula pukul dengan kelajuan tinggi sehingga kembang & ringan
2. Dalam mangkuk berasingan, gaul mentega & susu pekat sehingga ringan & penuh berkrim barulah dimasukkan tepung
3. Kemudian campurkan adunan no. 1 ke dalam adunan no. 2 dan digaul sebati
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian - satu bahagian dibiarkan dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan inti blueberry
5. Kukus adunan selapis demi selapis. Yatie mulakan dengan yang adunan asli. Masukkan dalam 5 atau 6 sudu ke dalam loyang (bergantung kepada saiz loyang & ketebalan lapisan yang kita hendak) & kukus sehingga masak. Selepas itu dilapiskan dengan adunan blueberry, dikukus semula dan dibuat berselang seli sehingga semua adunan habis dimasak.

No comments:

Post a Comment