Saturday 26 January 2013

Bihun Tom Yam





Bahan A

500 gm bihun
1 pokok daun ketumbar (cincang)
2 biji limau nipis (ambil jus)

Bahan B
500 gm ayam [potong kecil]
1 batang carrot [potong pendek]
1 biji bawang besar (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
8 biji cili padi (diketuk)
2 cm lengkuas (diketuk)
1 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu besar pes tomyam
1 batang celery (potong kecil)
3 helai daun limau purut (koyakkan)
Air & garam secukupnya

Bahan C
100 gm bunga kobis
2 biji tomato (dibelah 4)

Cara membuat
1. Bihun direndamkan dan dicelurkan sehingga lembut. Toskan.
2. Masukkan semua bahan B dan renehkan sampai lembut
2. Masukkan bahan C. Biarkan mendideh dan tutup api.
3. Ambil sadikit bihun dan masukkan dlam pinggan.
4. Tuangkan kuah tomyam dan hiasakan dengan daun ketumbar dan limau nipis.

No comments:

Post a Comment