Saturday 26 January 2013

Daging Dendeng Hitam Manis





400 gm daging lembu
15 tangkai cili kering - dikisar halus
10 ulas bawang merah - dikisar halus

4 ulas bawang putih - dikisar halus 2 sm halia - dikisar halus 1 sudu teh serbuk jintan putih 1 sudu teh serbuk jintan manis 1 sudu teh serbuk ketumbar 2 sm lengkuas - ditumbuk 2 sudu besar kicap pekat 2 sudu besar gula 2 sudu besar asam jawa - diambil airnya Garam secukup rasa Sedikit minyak
Cara menyediakan:
1. Potong daging dan basuh. 2. Rebus daging hingga empuk. 3. Kemudian, asingkan air rebusannya dan ketepikan 4. Potong daging kecil-kecil. 5. Menggunakan batu lesung, tumbuk daging sekeping demi sekeping. 6. Panaskan minyak di dalam kuali. 7. Tumis bahan-bahan kisar bersama serbuk jintan putih, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar dan lengkuas. 8. Kacau sebati. 9. Masukkan daging serta sedikit air rebusan daging. 10. Masukkan kicap pekat. Biarkan sehingga kuah menjadi pekat. 11. Barulah dimasukkan air asam jawa, gula dan garam. 12. Kacau sebati. 13. Apabila kuah menjadi pekat semula. Bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment