Friday 25 January 2013

Kek Lapis Puding Coklat






250 gm mentega
250 gm gula kastor
5 biji telur


370 gm tepung naik sendiri
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar lemon emulco
Sedikit krim putar
Sedikit chocolate rice

Cara menyediakan:
1. Pukul mentega dengan gula higga kembang.
2. Masukkan telur, sebiji demi sebiji.
3. Masukkan tepung, susu, esen vanila dan lemon emulco.
4. Tuangkan ke dalam acuan yang siap disapu mentega dan bakar hingga masak.

Bahan-bahan untuk puding:
1 liter air
180 gm serbuk santan
250 gm tepung kastard
1 sudu besar koko
2 sudu besar coklat emulco
1 sudu besar serbuk agar-agar

Cara menyediakan:
1. Masak semua bahan di atas api hingga ia menjadi pekat.
2. Biarkan ia sejuk seketika.
3. Potong kek kepada tiga lapisan.
4. Lapiskan setiap lapisan kek dengan puding sehingga proses ini habis.
5. Sapukan krim putar yang telah dipukul atau krim mentega di keseluruhan kek.
6. Taburkan pula dengan chocolate rice.

No comments:

Post a Comment