Saturday 26 January 2013

Biskut Mazola






400gm kacang tanah yang telah digoreng(tanpa minyak),
400gm tepung gandum
200gm gula pasir (dikisar kering)
1 botol minyak mazola/minyak jagung yang kecil (tapi tak guna semua)
3 biji Kuning telur untuk disapu pada biskut
kacang goreng(hias)


Cara2 membuatnya:


1.Gaul rata tepung + gula + kacang.
 

2. Masukkan minyak mazola/minyak jagung sedikit demi sedikit... jangan tuang sekali. agak2.

3. Gaul dan uli hingga menjadi doh yang boleh diterap.. kalau masih belum melekat,tambah kan minyak lagi sedikit demi sedikit.. kalau terlembik pula.. jangan panik,tambah sahaja tepung sedikit demi sedikit...

4. Terap menggunakan acuan yang disukai.

5. Bubuh kacang di tengah2 biskut

6. Sapu kuning telur.

7. Bakar pada suhu 180 celsius selama 10-15 minit.
 

No comments:

Post a Comment